Syitä kissan leikkaamiselle

Anteron Ystävät ry

- kissojen puolesta hyvällä MAUlla.

Miksi (ei kasvatukseen käytettävä) kissa kannattaa leikkauttaa?Alleviivaa näistä yksi tai useampi, mutta lopputulos on sama, kissa kannattaa leikata sekä omien hermojesi, kissan terveyden että kodittomien kissojen tilanteen helpottamiseksi. Niin ja se luonto, luonto tykkää, kun sen lintukantaa eivät nälkäiset äitikissat jatkuvasti verota! :)


1. Leikatun kissan kanssa on mukavampi elää. Narttu ei herätä sinua ja koko naapurustoasi ilmoittamalla kovaäänisesti kiimastaan, se ei myöskään yritä vietellä sinua ja pölynimuriasi, kun kaverisi tulevat kahville. Niin noloa! Uros ja narttu eivät myöskään koe tarvetta merkkailla. Uros voi olla aggressiivinen ja rauhaton, varsinkin jos lähialueilta puskee sisään nartun tai kilpailevan uroksen tuoksuja. Jos se kulkee vapaana, se luultavasti joutuu myös taistelemaan reviiristään. Oikeat kissatappelut eivät ole mikään leikin asia! Jos leikkautat molemmat ennen 6 kuukauden ikää, on hyvin tod.näk. että et joudu näitä asioita edes näkemään.


2. Kissa on lähes pupunveroinen lisääntyjä. Ensimmäinen poikue tulee kuin vahingossa, seuraava neljän kuukauden päästä ja sitten taas ja taas ja taas. Vapaana kulkeva narttu on kuin viini ja ranskalaiset, tuoksu kuljettaa uroksia paikalle kymmenien kilometrien päästä. Narttu voi tulla sukukypsäksi jo ennen puolen vuoden ikää, usein kuitenkin pian sen jälkeen, ja sitten loppua ei enää näykään. Pentuja kissaäiti saa useimmiten kahdesta kuuteen kappaletta. Jokainen voi päässään laskea mihin päädytään kymmenen vuoden kuluessa, jos pentuja tulee kolme kertaa vuodessa. Esyt ja maatilat ovat täynnä kissanpentuja, jotka hetkessä kasvavatkin "liian vanhoja meille" -kissoiksi. Ja se äitikissa parka! Huolehtia nyt jatkuvasti uusista tulokkaista oman terveytensäkin uhalla. Uroksella ei ole kiimaa, vaan se on valmis toimintaan missä ja milloin vaan. Jos päästät leikkaamattoman uroksesi/narttusi maailmaan, olet osaltasi mahdollistamassa ei-haluttujen pentujen syntymistä. Järki käteen ja mirrit pöydille!


3. Terveys ennen kaikkea! Leikkaamattomalle kollille voi kehittyä kasvaimia kiveksiin, ja naaraalle taasen kohtu- tai munasarjasyöpä. Myös nisäkasvainten todennäköisyys kasvaa, ellei kissaa sterilisoida alle puolivuotiaana. Raskaus ei hyödytä narttukissaa mitenkään, sen ei tarvitse "kokea" äitiyttä. Ota myös huomioon, että kissa useimmiten toipuu leikkauksista nopeammin nuorena kuin vanhempana.


4. Luonnon tasapaino. Uutisten mukaan villiintyneet kotikissat ovat metsästäneet useita lintuja sukupuuton partaalle. Erityisesti pennuilleen metsästävä narttukissa on ahne tappaja. On tärkeää muistaa, että tällaisten kissojen aiheuttamat ongelmat eivät ole kissojen itsensä vika, vaan niiden omistajien, jotka eivät kanna vastuutaan lemmikkinsä hyvinvoinnista.


Anteron Ystävät ry pidättää oikeuden sivujen teksteihin ja kuviin. Kysythän lupaa, jos haluat käyttää.

Miksei mua haluttukaan?


Kerran olin kulkuri, jonka silmiin sattu. Nälätti, kylmässä iha yksin ja joku häntäänikin purru. Mut pelastettii, lehtiin kirjoitettiin, tähdeksi noustiin, ja äijäkissa monin lempein käsin kuntoon hoidettiin.


Nyt laktoositonta kermaa litkin, juoksen lämpöisiä lattioita pitkin. Ja ku ehi, kirjoitan faneille facebookkii 'moro vaan, ootte hyvää sakkii'!


Mutta nyt mä tahron leipoo hyvää, nimeni yhristykselle annoin, jottei jätettäisi kissakavereita yksin enää, ja kaikille niille hei jotka tarvii apuu, me ollaan täällä ja autetaan kamuu.


-- Antero