Kissan loukuttaminen

Anteron Ystävät ry

- kissojen puolesta hyvällä MAUlla.

Kissan loukuttaminen


Vastaan voi tulla tilanteita, jolloin kissa kannattaa loukuttaa. Tällaisia tilanteita voivat olla vaikkapa oman kissan karkaaminen tai luontoon jääneen kissan kiinnisaanti.

 

Muistathan, että kotikissa ei ole lainsuojaton. Kotikissaa ei saa lopettaa, vaan se tulee toimittaa paikkaan, jolla on kunnan kanssa tehty sopimus löytöeläinten talteenottamisesta. Näistä löytyy tiedot Internetistä. Myös villikissa voi olla hyvä toimittaa saman paikkaan arvioitavaksi, sillä pidempään irrallaan ollut kotikissa voi olla vihainen ja karttaa ihmistä.


Pahoin loukkaantuneen tai muuten huonokuntoisen löytökissan voi aina toimittaa kunnan

eläinlääkärille. Siitä ei kerry löytäjälle hoito- tai lopetuskuluja.


Kissatieto.fin sivuilla voit lukeaa lisää kissasta ja laista: http://kissatieto.fi/sey-ja-kissa/kissa-ja-laki


Loukutus:


1. Kissan loukuttaminen on hyvä aloittaa ajoissa. Suurin osa kotikissoista liikkuu kotinsa läheisyydessä, jopa huutoetäisyydellä. Ravinto on kissalle kaikki kaikessa, joten se ei mielellään harhaile liian kauas. Leikkaamaton kissa on kuitenkin usein viettiensä vietävissä ja voi päätyä kauemmaksi. Myös muuttotilanteissa on kissan tiedetty yrittäneen palata vanhoille kotikonnuille, eli loukun sijaintia kannattaa pohtia tämänkin perusteella.


2. Loukutukseen pitää saada lupa maanomistajalta. Jos loukutat esim. kerrostaloalueella, voit laittaa tiedotelapun ilmoitustaululle (elä kerro loukun tarkkaa sijaintia!). Epäselvissä tapauksissa käänny isännöitsijän puoleen. Loukkuun kannattaa laittaa lappu, jossa on yhteystiedot ja/tai tietoa loukutuksesta. Joskus ihmiset voivat vapauttaa eläimiä loukuista, koska eivät tiedä miksi niitä loukutetaan. Myös muun mahdollisen häiriökäyttäytymisen vuoksi loukun tulisi olla rauhallisessa paikassa, ei suoraan ihmisen katseen saavutettavissa.


3. Loukku kannattaa naamioida. Jos käytät metalliloukkua, sen voi peittää esimerkiksi matolla ja naamioida vielä esim puun oksilla, heinällä tmv. Pohjalle kannattaa laittaa esim pahvia tai sanomalehteä. Kun loukutetaan omaa kissaa, voi kodista tuotu peitekangas houkutella kissan lähemmäksi.


4. Loukun syötiksi kannattaa laittaa haisevaa ruokaa, kuten tonnikalaa. Märkäruoasta haju leviää paremmin kuin kuivasta. Hajujälkiä kannattaa vetää joka ilmansuunnasta sukkahousuilla, joiden punttiin on laitettu märkäruokaa. Kesällä ruoka pilaantuu nopeasti ja talvella taas jäätyy, joten sitä kannattaa varata tarpeeksi.


5. Tarkista loukkua riittävän usein. Loukkuun voi mennä muitakin eläimiä kuin se, jota on tarkoitus loukuttaa. Jos kissa on erityisen arka, loukun vierelle tai eteen voi ensin laittaa ruokaa (ilman että loukkua on viritetty), ja kun huomataan että ruokaa on hävinnyt, siirretään ruoka loukkuun ja viritetään se. 

Kovilla pakkasilla eläin ei kestä loukussa pitkään, varaa siis itsellesi sopiva ajankohta tai tarpeeksi apuvoimia, että voit varmasti pitää loukkua silmällä!


6. Elä luovuta! Kissaa kannattaa houkutella loukkuun useammankin viikon ajan. Karanneista kissoista suuri osa päätyy loukkuun aamuyön tunteina kotipihassaan tai sen välittömässä läheisyydessä. Se on kissalle rauhallista ja turvallisempaa aikaa liikkua.

Anteron Ystävät ry pidättää oikeuden sivujen teksteihin ja kuviin. Kysythän lupaa, jos haluat lainata.