Mitä tehdä kun kissa katoaa

Anteron Ystävät ry

- kissojen puolesta hyvällä MAUlla.

Kadonneen kissan etsiminen


Etsiminen aloitetaan heti, kun huomataan katoaminen. Kutsu kissaa sen tutulla kutsumanimellä ja juttele sille. Jos kissalla on lelu, josta lähtee ääni, kilisyttele sitä. Houkuttele kissaa ruualla tai herkuilla, esim. kuivaruokapussia rapistelemalla. Kuulostele etsiessäsi mahdollista maukunaa tai rapinaa. Kaupungeissa kissat pakoilevat vanhojen talojen kivijaloissa, kerrostalojen jätekatosten alla, parkissa olevien autojen alla, vajoissa ja muissa sopivissa piilopaikoissa. Tarkkaile myös ympäristön puita, kissa on voinut myös kiivetä puunoksalle turvaan. Kissa saattaa huomenna olla piilossa, joka tänään tutkittiin ja jossa se ei silloin ollut. Kissa voi löytyä, kun etsitään valjaissa olevalla kissakaverilla, tai kissalle tutulla koiralla.


Jos kissa näyttäytyy, mutta ei anna kiinni, kiinnitetään sen huomio johonkin kiinnostavaan - leluun (risu, hihna, mikä tahansa) tai ruokaan. Pysy itse rauhallisena, voit käydä vaikkapa maahan istumaan tai makaamaan. Kissaa ei saa ajaa takaa vaan se pitää houkutella luo houkuttelemalla. Kun kissa on lähellä, siihen tartutaan lujaa kiinni, mieluiten niskasta josta saa hyvän otteen. Omia kasvoja kannattaa varoa, peloissaan oleva karkuri voi kynsiä omistajansakin. Rohkeakin kissa kohtaa karkureissulla asioita, jotka tekevät sen araksi. Epäonnistunut kiinniottoyritys saa kissan entistä varovaisemmaksi, ole siis varma otteissasi.Kun kissa on kadonnut, eikä se tule kutsumalla


Jätä pihalle, kerrostalossa yön ajaksi alimman parvekkeen alle:

- kissan oma pesemätön hiekkalaatikko tai käytettyä hiekkaa (= kissan reviiriä)

- kissan peti tai petivaate, kissan leluja; jotain, missä on kissalle tuttua tuoksua

- ruokaa, mahdollisimman tuoksuvaa esim. tonnikala, sardiini tms.

- kesällä myös vettä


Jos mahdollista, tarjoa kissallesi keino palata kotiin samaa reittiä kuin se karkasi, jätä ikkuna tai parvekkeen ovi auki. Kissat pysyttelevät yleensä 300-500 metrin säteellä karkaamispaikasta. Etenkin leikattu kissa pysyttelee usein lähellä, leikkaamaton kissa saattaa muodostaa isonkin reviirin. Myös vieras kissa tai koira saattaa karkottaa kissan pois kotipiiristä. Mitä pikemmin kissaa aletaan etsimään, sitä lähempänä se todennäköisesti edelleen on. Etsi pienellä, kissalle tuttujen ihmisten joukolla - iso joukko tai kova hälinä voivat pelästyttää kissan. Mitä enemmän karkaamisesta kuluu aikaa, sitä varovaisempi on oltava, ettei pelästytetä kissaa.


Mieluiten kissat liikkuvat yöaikaan, liikenteen ja hälinän tauottua kissa saattaa liikkua enemmän ja poistua piilostaan, yöaikaan myös naukumisen kuulee paremmin. Voit keittää katoamispaikan tai loukun läheisyydessä retkikeittimellä tai grillillä kalaa, ruoan tuoksu saattaa houkutella karkulaisen paikalle. Havaintopaikoilta voi tehdä hajujälkeä kotia tai loukkua kohti niin että sukkahousun sukkaan pujotetaan voimakastuoksuista ruokaa esim. sardiinia tai tonnikalaa, ja sukkahousua vedetään suuntaan johon kissan halutaan tulevan. Jälkeä voi vetää useammalta suunnalta muutaman sataa metriä haluttua paikkaa kohti. Kissaminttuakin voi käyttää menestyksellisesti houkuttelemaan kissa havaintopaikalta kotiin tai loukkuun.


Hanki käyttöösi loukku, joka viritetään katoamis- tai havaintopaikan läheisyyteen. Joissakin tapauksissa loukutus saattaa olla ainoa tapa saada peloissaan oleva kissa kiinni.


Ota talteen kissan hajua siltä varalta, että etsijäkoiran apua tarvitaan. Hajuksi käy esim. kissan makuualusta, lelut, kaulapanta tai hoitovälineet. Säilö hajut puhtaaseen lasipurkkiin tai muovipussiin. Mikäli kissoja on useampi, hajuja voidaan ottaa erottelua varten talteen esim. yhteisestä raapimapuusta hankaamalla sitä puhtaalla kankaalla tai harsolapulla. Koira osaa erotella karkurin hajut haisteltuaan talouden muut kissat. Etsijäkoira osaa pysyä kohteestaan kohteliaan välimatkan päässä, joten koiriinkin tottumattoman kissan kanssa siitä saattaa olla suuri apu. Etsijäkoiraliiton päivystäjä arvioi tilanteen aina kanssasi.


Ilmoita kissan tuntomerkit, mielellään kuva ja yhteystietosi kunnan löytöeläintarhaan, lisäksi naapurikuntiin, jos asut kunnan rajalla tai usean kunnan risteyksessä. Seuraa löytöeläimiä ja hyödynnä myös internettiä ja sosiaalista mediaa. Lisää kadonneen kissan tiedot www.karkurit.fi sivustolle.


Laputus


Tärkeää on ilmoitella kadonneesta riittävästi, eli laputtaa. Paras katoamisilmoitus on kuvallinen, lyhyellä selkeällä tekstillä pyyntö ilmoittaa kaikista havainnoista. Kissan nimeä ei kannata laittaa lappuihin, sillä se saattaa pelästyä kun vieras ihminen kutsuu sitä nimeltä. Vie lappuja 300-500 metrin säteellä esim.talojen roskakatoksiin, kerrostalorappuihin, omakotitalojen postilaatikoihin, valopylväisiin jne. Huomioi myös lähikaupat, lastentarhat, koulut, kirjasto ym. julkiset paikat, joissa on ilmoitustaulu. Ellei havaintoja saada, ilmoittelualuetta laajennetaan, lehti-ilmoittelua unohtamatta.


Kirjaa kaikki saadut havainnot ylös, näin muistat milloin ja mistä niitä on tullut. Hahmottaaksesi aluetta jolla kissa kulkee, voit tulostaa itsellesi lähialueen kartan johon havaintopaikat merkitään. Älä mainosta saamiasi havaintotietoja netissä. Vieraiden ihmisten ei tarvitse lähteä havaintojen perässä paikalle, eikä etenkään kissavihaajien. Lähde havaintopaikalle itse mahdollisimman pian. Ellei kissa löydy, mutta havaintoja alkaa tulla kuitenkin, kannattaa ruokaa toimittaa havaintopaikalle ja yrittää loukuttaa kissa siellä jos paikka on turvallinen, ennen kuin kissa vaihtaa maisemaa. Vähemmän turvallisessakin paikassa voi loukuttaa, kunhan loukkua vahditaan koko ajan.


KATOAMISLAPPU-malli (lähde: karkurit.fi)


Loukutus


Lähde: www.rekkurescue.com

Anteron Ystävät ry pidättää oikeuden sivujen teksteihin ja kuviin. Kysythän lupaa, jos haluat lainata.